UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна здатна перемогти РФ — генерал Бундесверу

На думку генерала Фройдінга, операція в Курській області показує, що Україна здатна проявляти ініціативу й завдати суттєвого болю Росії.

Генерал-майор Бундесверу (збройних сил Німеччини) Крістіан Фройдінг вважає, що Україна, звичайно ж, може перемогти — так він оцінив ситуацію через два з половиною роки повномасштабного вторгнення РФ, повідомляє DW.

Читайте також: Росія перекинула в Курську область кілька тисяч військових із України – CNN

За його словами, саме на прикладі операції ЗСУ в Курській області можна побачити, що Україна здатна проявляти ініціативу, досягати успіхів і завдати суттєвого болю Росії.

“Думаю, це хороший індикатор того, що українські війська, як і раніше, мають волю і здібності, щоб досягти успіху у цій війні й виграти її", - сказав німецький генерал у четвер, 15 серпня.

Фройдінга запитали, що саме може передбачати перемога України: у відповідь генерал заявив, що це мають визначити самі українці. 

Він нагадав, що політична мета Києва полягає у відновленні територіальної цілісності й суверенітету країни в міжнародно визнаних кордонах 1991 року. 

“За моєю оцінкою, українці не думають, що це буде досягнуто до кінця 2024 року. Але метою має бути те, щоб вони мали військові можливості досягти своєї мети протягом часу", - пояснив Фройдінг.

Також він прокоментував операцію в Курській області РФ. За його оцінками, вона проводиться за участю чотирьох бригад ЗСУ, що відповідає чисельності 4000-6000 військових. Українські сили зайшли до регіону РФ на приблизно 30 кілометрів від кордону. 

Загальна площа території, на якій українські військові проводять операцію (але не та, яку вони контролюють), становить, за оцінкою Фройдінга, близько 1000 квадратних кілометрів. 

"За площею ця територія приблизно відповідає тій, якою ЗСУ з початку року поступилися російським силам", - додав він.

Також генерал відповів на запитання про те, чи є підтримка України з боку Німеччини, як і раніше, важливою.

“Абсолютно. Я вважаю її моральним обов'язком", - сказав Фройдінг, додавши, що Берлін надає Україні найбільшу підтримку після США.

"Тільки цього року, за його словами, Німеччина виділить на військову підтримку Києву суму між 6,5 і 7 млрд євро. 

“Якщо розглядати весь час війни, ми бачимо підтримку, яку було надано або гарантовано договором і погоджено, на загальну суму понад 28 млрд євро", – сказав генерал.

Читайте також: Генерал НАТО розповів про проблем РФ для відповіді на наступ ЗСУ у Курській області

Зігравши на раптовості, українські солдати взяли під контроль значну частину території Курської області та захопили сотні полонених. Але що відбудеться за цим першим успіхом? Які стратегічні цілі українського керівництва? Про те, що відбувається на “північноукраїнському театрі воєнних дій”, розповідав Володимир Кравченко в статті “Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?”.