UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна за участі Польщі отримає пакистанські ПЗРК Anza Mark-II

Участь в угоді бере й канадська компанія Tradent Global Solutions.

Україна через Польщу отримає переносні зенітно-ракетні комплекси Anza Mark-II пакистанського виробництва. Про це повідомив портал Мілітарний з посиланням джерела видання The Economic Times.

Повідомляється, що в лютому 2023 року Польща підписала меморандум із пакистанською стороною про постачання цього типу озброєння. Покупцем-посередником виступить польська компанія PHU Lechmar LLC, а консультантом-посередником – канадська Tradent Global Solutions.

Читайте також: В обмін на зброю. Україна відправить до Пакистану двигуни для гелікоптерів — ЗМІ

Компанії Millennium Technologies із пакистанського міста Карачі та Omida Sea and Air із Польщі ведуть переговори щодо угоди про транспортування. Про те, скільки таких ПЗРК буде надано Україні та у які терміни, не повідомляють.

Серія комплексів ППО Anza була розроблена пакистанською організацією Institute of Industrial Control Systems (IICS).  Зазначається, що Пакистан прагне стати самостійним гравцем на ринку оборонного виробництва, а IICS є однією з провідних оборонних виробничих організацій Пакистану.

Відомо також, що зенітні ракети Anza MK-1, Anza MK-2 та Anza MK-3 мають дальність дії 4, 5 та 6 км відповідно. Вони були виготовлені на основі китайських ПЗРК QW-1 та QW-2, а їхня конструкція аналогічна радянському ПЗРК Стрела-2.

Читайте також: Пакистан хоче передати Україні 44 танки Т-80УД, але Росія хоче цьому завадити – Firstpost

Нагадаємо, Велика Британія і Польща підписали угоду про постачання останній найсучаснішої британської системи ППО Pilica+ на суму понад 2 млрд євро. Йдеться про 22 батареї ППО середньої дальності.