UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна в односторонньому порядку передала Росії усіх важкопоранених полонених

Важливо розуміли, що йдеться не про обмін, а про репатріацію - повернення громадян без жодних умов, як це передбачається міжнародним правом. 

Україна, дотримуючись норм Женевської конвенції, здійснила репатріацію - в односторонньому порядку передала Росії усіх поранених полонених, яких можна було транспортувати. Про це на своєму Telegram-каналі повідомляє пресслужба Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

"Україна здійснила гуманітарну акцію та передала Росії усіх важкопоранених окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення. Дотримуючись міжнародних зобов’язань, на виконання статей 109-114 Женевських конвенцій та за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, Україна в односторонньому порядку здійснила передачу важкопоранених та важкохворих полонених окупантів російській стороні", — ідеться у повідомленні.

Тим часом РФ, нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі важкохворих і поранених українців, серед яких не лише військові, але й цивільні, в тому числі діти, жінки, люди похилого віку та ті, хто потрапив у полон ще до 24 лютого 2022-го. Згідно з гуманітарним правом, всіх цих громадян РФ повинна повернути Україні, та країна-агресор досі цього не зробила. 

"Україна закликає світову спільноту посилювати тиск на державу-агресорку, аби змусити Росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та звільнити з полону всіх незаконно утримуваних громадян України", — додали в штабі.

Читайте також: Череватий про ситуацію в Бахмуті: За добу було 32 боєзіткнення, Росія втратила понад пів тисячі військових

Також сьогодні, 24 березня, Україні вдалося повернути додому тіла 83 загиблих захисників. Це відбулося за сприяння Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти при Мінреінтеграції у співпраці з силовими структурами.