UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Росія за посередництва Катару проведуть обмін дітьми — Le Monde

Проте остаточна дала все ще невідома. 

Україна та Росія проведуть обмін дітьми за посередництва Катару, повідомляє Le Monde. Один з катарських чиновників розповів виданню, що в нашу країну повернуться дев'ять неповнолітніх та один дорослий, ще чотирьох дітей "для возз'єднання з сім'ями" передадуть Росії. 

Вік українських дітей — від 12 до 17 років, а тих, кого передадуть Росії — від двох до семи років. Усіх вони повинні зустрітися у посольстві Катару у Москві. Проте дата обміну наразі невідома. 

Катар з липня 2023-го виступає посередником між Києвом та Москвою у питанні повернення дітей, незаконно депортованих з України чи тимчасово окупованих територій. За даними української сторони, таких може бути 20 тисяч. Поки що додому вдалося повернути близько 400. 

Читайте також: Росія продовжує мілітаризацію дітей на ТОТ, зокрема у Запорізькій області — Лубінець

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський порівняв викрадення та вивезення у Росію українських дітей з масовим вивезенням польських та радянських дітей під час Другої світової війни нацистами. Він наголосив, що це — злочин проти людства.

Масштаби цієї проблеми вражають. Навіщо росіянам українські діти? Про це читайте в статті Віталія Огієнка "Як пояснити викрадення українських дітей?".