UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канаді знадобиться рік, щоб поставити Україні 50 БТР Bison — Forbes

Міністр національної оборони Канади заявив, що перші 10 з 50 нових броньованих машин, які Канада передасть Україні, будуть доставлені восени.

Найбільше Україна потребує артилерії, засобів протиповітряної оборони та нової піхоти для своїх бойових бригад. На четвертому місці — бронетранспортери. Ці маневрені, прості в обслуговуванні машини можуть прискорити переміщення військ між бойовими позиціями, захищаючи їх від кулеметних пострілів та артилерійських осколків, пише Forbes.

Відчайдушна потреба в БТРах — а також бойових машинах піхоти, які мають більш важке озброєння — допомагає пояснити розчарування з приводу повільної передачі Канадою БТРів Bison Україні. Будь-які бронетранспортери краще, ніж їх відсутність. Але кілька сотень БТРів — це набагато краще, ніж 89 бронетранспортерів Bison, які Україна отримує від Канади вже понад два роки.

Уряд Оттави оголосив про передачу Україні 89 БТР Bison, починаючи з червня 2022 року. Спочатку канадці запропонували 39 вживаних бронетранспортерів з надлишкових запасів канадської армії. Потім, у вересні 2023 року, вони пообіцяли передати додаткові нові БТР Bison. 89 машин — разом із запасними частинами й навчанням екіпажу — коштують близько 900 мільйонів доларів. 39 вживаних БТР  прибули швидко і, швидше за все, оснастили не більше одного батальйону в одній бригаді в армії.

"Перші 10 з 50 нових броньованих машин бойової підтримки, які Канада передасть Україні, будуть доставлені до Європи цього літа. Влітку українці пройдуть навчання на цих машинах, а восени вони прибудуть в Україну", — оголосив у п'ятницю 26 квітня міністр національної оборони Канади Білл Блер.

Від обіцянки до реалізації Канаді знадобиться рік, щоб поставити 50 БТРів. За цей же час українці втратять — в середньому близько 500 БТРів та БМП, згідно з даними аналітиків Oryx. Звісно, Канада — не єдина країна, яка постачає Україні бронетехніку. Сполучені Штати, Німеччина та Польща, зокрема, передали сотні БТРів та БМП.

Читайте також: Німеччина поставила Україні неякісні БТРи, закуплені за завищеними цінами — розслідування

Нагадаємо, що Аніта Ананд, колишній міністр національної оборони Канади заявила під час свого візиту до Києва, що Канада передасть Україні 200 БТР Senator. Ця допомога оцінюється більш ніж у 90 млн доларів.