UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна потребує оперативної підтримки Заходу, щоб виграти у війні проти РФ – ISW

Про те, що має зараз зробити Захід, щоб допомогти Києву у протистоянні з Москвою, розмірковує у річницю початку війни старший аналітик Інституту вивчення війни Мейсон Кларк.

Через рік війни РФ проти України Київ потребує подальшої своєчасної та постійної підтримки Заходу, щоб здобути перемогу у протистоянні. Про це йдеться у статті старшого аналітика та керівника групи з Росії в Інституті вивчення війни (ISW) Мейсона Кларка для журналу Time, опублікованій 24 лютого.

"Україна може виграти цю війну, але час має вирішальне значення. ...> Сприятливе для Кремля припинення вогню лише тимчасово призупинить атаки Росії і знизить шанси на те, що Україна зміцніє проти російської агресії, що триває", – йдеться в статті.

Читайте також: Річниця вторгнення Росії до України: Гуменюк розповіла, чого очікувати від РФ найближчими днями

Кларк вважає, що США та їхні союзники не мають права зволікати з подальшим наданням допомоги Україні та мають гарантувати, що Україна отримає своєчасну та постійну підтримку, щоб дати можливість українцям можливість проводити контрнаступи, необхідні для звільнення територій.

"Вигідне нині співвідношення сил України проти Росії зменшуватиметься у затяжній війні, оскільки Кремль відновлює свій військовий потенціал. Україна загалом менш здатна заповнити бойові втрати через свою меншу живу силу. Нинішні важелі впливу України зумовлені повною українською мобілізацією, з одного боку, та нездатністю Путіна провести повну мобілізацію, з іншого”, – пише Кларк.

Читайте також: "Лютий. Рік незламності": пресконференція президента України в річницю повномасштабного вторгнення РФ, онлайн-трансляція

Автор припускає, що російські збройні сили можуть почати відновлюватись у міру того, як українські сили зазнаватимуть нових втрат. Незважаючи на волю українського народу та західну підтримку української армії, "згодом ця підтримка може зменшитись у міру того, як безпосередня загроза повної поразки наближатиметься".

"Західна підтримка України впаде у довгостроковій перспективі, оскільки західна єдність крихка, а інші майбутні кризи вимагають міжнародної уваги та ресурсів", – пише автор матеріалу.

Читайте також: Вторгнення Росії в Україну: рік війни у фотографіях

Кларк підкреслює, що через рік воєнних дій кінець війни залишається під питанням.

"Ми не можемо сказати, що Путін програв стратегічно (попри притаманну Росії тактичну некомпетентність та неодноразові оперативні невдачі) просто тому, що він ще не виграв", – пише експерт ISW.