UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна поки не оптимістично налаштована щодо продовження "зернової угоди" – Кубраков

Віцепрем'єр також вказав на зниження ефективності "зернового коридору".

Українська влада "зараз не оптимістично налаштована" щодо можливості продовження зернової ініціативи для експорту зерна з наших портів через Чорне море, термін дії якої спливає 18 липня 2023 року. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков у коментарі журналістам, пише The Guardian із посиланням на AFP.

Він також додав, що ефективність "зернового коридору" знизилася з початку травня. За даними міністра, за останній час Україні вдалося експортувати більше аграрної продукції іншими шляхами, а не завдяки угоді, підписаної з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною.

Читайте також: Курт Волкер: Російська блокада Чорного моря - це піратство, з яким потрібно покінчити

Раніше в РФ вкотре сказали, що не бачать шансів для продовження зернової угоди. Про "вихід з угоди" недавно заговорив і російський президент Владімір Путін, оскільки гуманітарні коридори нібито використовуються для "запуску дронів" нашими військовими і "постачання зброї". У ООН також розповідали, що Росія вимагає відновити експорт аміаку через Одесу, погрожуючи не пропускати судна до українського порту "Південний".

Повідомлялося, що українська влада може розглянути можливість розблокування аміакопроводу Тольятті-Одеса для транзиту російського аміаку за умови розширення "зернової угоди" двома елементами. Згодом заступник міністра з розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков казав про необхідність отримання чітких гарантій від ООН та Росії, що "зернова угода" працюватиме стабільно, для розгляду можливості відновлення роботи аміакопроводу.