UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримає від Латвії британські розвідувальні бронемашини

Точну кількість бронетехніки не уточнили.

Латвія передасть Україні бойові розвідувальні гусеничні бронемашини CVR(T), закуплені раніше у Великій Британії.

Цю інформацію підтвердили у Міністерстві оборони Латвії, повідомляє агентство LETA.

Міністерство не розголошує точну кількість техніки, що буде передана Україні, посилаючись на необхідність забезпечення оперативної безпеки.

Читайте також: У Міноборони Латвії анонсували передачу Україні 1400 дронів

Контракт на постачання 123 бронемашин CVR(T) був підписаний Латвією з Великою Британією у 2014 році. Із цієї кількості, 116 машин пройшли модернізацію, а решта були передані без капітального ремонту для підготовки механіків. Перші машини прибули до Латвії восени 2015 року. У 2019 році було підписано ще одну угоду з Великою Британією на закупівлю додаткової техніки.

Командувач Національних збройних сил Латвії Леонід Калніньш раніше наголошував на необхідності нових бойових машин піхоти з третім рівнем захисту для ефективної участі у тактичних операціях на передовій. Цього літа міністр оборони Андріс Спрудс повідомив, що процес відбору нових бойових машин піхоти знаходиться на завершальній стадії.

Читайте також: До постачання у ЗСУ допустили бронетранспортер PbV 302: чим він особливий

Раніше Латвія зобов’язалася надавати Україні військову допомогу у розмірі 0,25% від свого валового внутрішнього продукту щорічно, щонайменше до 2026 року. До цього часу країна вже передала Україні різноманітне озброєння, зокрема гелікоптери та самохідні гаубиці, придбані в Австрії.

Нагадаємо, Україна та Латвія підписали меморандум про співпрацю у сфері кібербезпеки.