UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримає від Еквадору 11 гелікоптерів Ми-17, але тільки один з них справний — ЗМІ

Інші борти перебувають у вкрай поганому технічному стані.

США поставлять Еквадору гелікоптери UH-60A/L Black Hawk замість російських Мі-17, які мають бути передані Україні за посередництвом Пентагону. Про це пише портал Infodefensa.

Ця передача буде реалізована в рамках договору між США та Еквадором, укладеного в січні 2024 року, за яким передбачалася передача Україні радянського озброєння із запасів армії Еквадору, а натомість – отримання новітньої техніки американського виробництва.

Проблема полягає в тому, що із всіх запланованих до передачі Мі-17 справною є лише одна машина, а інші придатні лише для розбору їх на запчастини.

Як зазначається, керівництво Еквадору раніше публічно визнавало, що планує віддати Україні "по суті, металобрухт, який наразі є в небоєздатному стані і не може використовуватися за призначенням".

За даними журналу Military Balance, 2022-го року Еквадор мав на озброєнні 11 гелікоптерів Ми-17-1В та Ми-17-1Ш, закуплені в Росії у 2011 році. При цьому не відомо, яка частина з них була боєздатною, адже вже давно спостерігалися проблеми з обслуговуванням техніки та кваліфікацією персоналу.

Раніше повідомлялося, що Еквадор та Сполучені Штати уклали домовленість про обмін радянського озброєння на сучасні зразки техніки. При цьому стара зброя буде передана Україні.