UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не попередила Німеччину про плани захоплення Курської області – Шольц

Канцлер вчергове наголосив, що Берлін підтримує Україну.

Україна не консультувалася з Берліном щодо свого раптового вторгнення на територію Росії 6 серпня, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час спільної пресконференції з президенткою Молдови Маєю Санду в Кишиневі. Про це пише Reuters.

Він додав, що Берлін уважно стежить за подальшим розвитком подій навколо вторгнення і очікує, що ця військова операція буде обмежена в часі та території.

"Україна готувала свою військову операцію в Курській області дуже таємно і без зворотного зв'язку, що, безумовно, пов'язано з ситуацією. Це дуже обмежена операція з точки зору простору і, ймовірно, також з точки зору часу", - сказав Шольц. 

Читайте також: Німеччина заперечила повідомлення про припинення надання допомоги Україні — Bloomberg

Окремо канцлер Німеччини наголосив, що Німеччина й надалі залишатиметься найбільшим прихильником України в Європі після розмов останніми днями про нібито зменшення підтримки України через скорочення бюджету.

Хитка тристороння коаліція Шольца, яка ледве досягла угоди щодо свого бюджету, планує вдвічі скоротити допомогу наступного року, посилаючись на те, що дефіцит буде компенсовано планом G7 надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів.

Шольц сказав, що план G7 щодо використання доходів від заморожених російських активів для надання позик є "технічно складним, але політично зрозумілим" і дасть Україні значне збільшення підтримки.

“Із 50 мільярдами доларів разом з коштами, доступними на національному рівні, це буде більше, ніж те, що було доступно Україні з точки зору підтримки на сьогоднішній день”, – сказав він.