UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна націоналізувала активи Ротенбергів, Дерипаски та Гінера

У власність України перейшли Ocean Plaza, "Перший інвестиційний банк", декілька заводів та сотні виробничих приміщень.

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про застосування санкцій до низки бізнесів, пов'язаних з РФ, та їх власниками. До держбюджету надійшли мільярдні активи наближених до Кремля російських олігархів. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Правоохоронці викрили десятки компаній, повʼязаних з російськими власниками, діяльність яких підпадала під дію пункту 11 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції". Серед кінцевих бенефіціарів цих комерційних структур російські олігархи, наближені до президента РФ. Серед них брати Аркадій та Ігорь Ротенберги, Олєг Дерипаска, Євгєній Гінер.

У власність України перейшли такі активи російських олігархів:

Також ВАКС націоналізував різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших стратегічних галузях української економіки. З-поміж іншого, це 100% ТОВ "Авангард-Віларті", яке окрім "Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД" володіє ще компанією "Ітодер Інвестментс Лімітед" (Ethoder Investments Limited) та 66,65% "Інвестиційниого союзу "Либідь".

Читайте також: Мін'юст запустив процес націоналізації активів Бабакова, Гінера та Воєводіна

Структури, підконтрольні Дерепасці, також брали участь в розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту. У дохід держави повернулися земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки.

Серед іншого Україна націоналізувала активи росіян Александра Пономарєнко та Александра Скоробогатько. активи націоналізовані у вигляді сотень виробничих приміщень, техніки, складів, які росіяни використовували для збагачення.

Наразі також під арештом та на розгляді ВАКС перебуває питання передачі у власність України:

 Нагадуємо, ВАКС задовольнив позов Міністерства юстиції України про передачу в дохід України активів, які належать ДК "Ростех". Вартість націоналізованих активів становить 4 млн доларів.