UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може виготовляти 2 млн дронів на рік, якщо буде достатньо грошей ‒ Федоров

Фінансування допоможе збільшити виробництво усіх типів дронів.

Україна здатна подвоїти виробництво і виготовляти два мільйона безпілотників на рік за умови додаткової фінансової підтримки з боку західних країн і бізнесу.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише The Guardian. За його словами, наразі не вистачає грошей для укладення контрактів на повну потужність виробників.

Читайте також: Росіяни на тягачах хотіли вкрасти український танк, але FPV-дрони зруйнували їхні плани

«Ми настільки масштабували ринок, що можемо виробляти більше одного або навіть двох мільйонів БПЛА», ‒ сказав він, стверджуючи, що є потенціал для подальшого збільшення виробництва всіх типів дронів.

Міністр додав, що понад 90% цих безпілотників виробляються в Україні і в цій сфері працює більше 200 українських компаній. Федоров зазначив, що Україна стала «майже самодостатньою» у складанні безпілотників, за винятком комерційних квадрокоптерів для розвідки. Однак, за його словами, комплектуючі завжди доводиться закуповувати за кордоном.

Читайте також: Велика Британія купить для України 10 тисяч безпілотників – міністр оборони

Федоров зауважив, що історії про морські безпілотники, які знищують російські кораблі, вважаються ефективним способом донести до світової громадськості інформацію про те, що Україна продовжує боротьбу, в той час, коли є занепокоєння щодо втоми від неї, зокрема, у США.

Читайте також: По кораблю вдарили дронами Magura V5. ГУР офіційно підтвердило знищення «Сєргєя Котова»

Інші типи безпілотників, які міністр назвав важливими у військових діях, включають розвідувальні БПЛА - сферу, де західні компанії були особливо корисними, і «безпілотники-бомбардувальники», які здатні кружляти в повітрі і стріляти ракетами на відстані до 20 км в тилу противника.

Водночас Федоров наголосив, що «найважливішою нішею» є дрони-камікадзе, які за допомогою штучного інтелекту можуть приймати рішення на полі бою в режимі реального часу і самостійно вражати цілі на основі вхідного відео.

Читайте також: Штучний інтелект в українських дронах: міністр Камишін підписав меморандум

Раніше Федоров говорив, що масоване застосування FPV-дронів зі ШІ буде в першому кварталі 2024 року.