UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може утримувати територію Росії місяцями – Bloomberg

Захоплена територія під Курськом може стати аргументом у переговорах з Москвою.

За оцінками американських високопосадовців, Україна зможе утримувати територію в Курській області Росії щонайменше кілька місяців, якщо не довше, пише Bloomberg.

Співрозмовники, які говорили з журналістами на умовах анонімності, зазначили, що Україна наразі не стикається з будь-якими значними проблемами в Курській області, оскільки російські війська проводять лише обмежені контратаки і зосередилися на просуванні на сході України.

За словами посадовців, після місяців нестачі артилерійських боєприпасів українські військові наразі мають стабільні їх поставки.

Це частково пояснюється зусиллями союзників, в тому числі ініціативою Чехії з постачання боєприпасів і зусиллями США та Франції, спрямованими на розвиток артилерійського потенціалу України в довгостроковій перспективі.

Читайте також: Близько 300 тисяч на рік: українська та чеська компанії спільно вироблятимуть боєприпаси 155-мм калібру

Український наступ влітку на Курську область спершу вразив союзників Києва швидким початковим успіхом. Але він також викликав занепокоєння серед деяких посадовців, що ціна операції може виявитися зависокою, якщо Москва перейде в контрнаступ і витіснить українські війська.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країна може використати цю територію в якості розмінної монети на переговорах. Проте наразі неясно, коли вони можуть відбутися, зважаючи на те, що президент Росії Владімір Путін не демонструє серйозної готовності до них.

Союзники України, які намагаються знайти способи  покласти край російській війні, вважають, що Зеленський, можливо, готовий застосувати більш гнучкий підхід.

“Україна намагається зробити все, щоб якнайкраще захистити себе взимку, але також починає будувати плани на наступний рік. Зокрема створювати  додаткові бригади, посилюючи мобілізацію та маючи краще обладнання та підготовку”,  – зазначили співрозмовники.