UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може повернути ЗАЕС після закінчення договору про транзит російського газу — експерт

Він назвав розмови про обмін Курської на Запорізьку станцію фантазіями. 

Директор енергопрограм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що після закінчення договору про транзит російського газу 31 грудня цього року Україна має шанс повернути собі контроль над окупованою росіянами Запорізькою АЕС. Під час інтерв'ю NV він наголосив, що багато держав, зокрема Угорщина, Австрія, Словаччина, зацікавлені в тому, аби цей договір продовжити.

"Україна може на цьому зіграти, поставивши як умову для продовження цього контракту повернення нам Запорізької АЕС з усіма об'єктами та прилеглими територіями", — вважає Омельченко. 

Він впевнений, що вищезгадані європейські країни будуть тиснути на РФ. До того ж продовження договору необхідне також "Газпрому", який зараз знаходиться у жахливій економічній ситуації й без втрати потенційних 6 млрд євро. 

"На мій погляд, це сценарій реалістичний, але треба його втілювати і щось робити для цього. Просто чекати, що росіяни повернуть Запорізьку АЕС за допомогою якихось переговорів, без механізмів тиску на них, не варто, — наголосив автор. — Розмови про те, що ось ми Курську АЕС поміняємо на Запорізьку — це лише фантазії". 

Якщо Україна поверне ЗАЕС, це значно полегшить ситуацію в енергосистемі наступного року. Хоча й не варто розраховувати на швидкий результат, зважаючи на замінованість території станції, необхідність її перевірки й проведення інших робіт, наголосив експерт. 

Читайте також: Згурець про пожежу на ЗАЕС: Росіяни спеціально "роздмухують" тему атомних станцій

Нагадаємо, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршилась після удару БпЛА, який впав на дорогу біля станції.