UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має право сама вирішувати, як діяти: генсек НАТО про наступ ЗСУ у Курській області

Альянс не брав участь у розробці наступу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що військові дії України на території Курської області Росії є законними, оскільки вони відбуваються в межах права на самооборону.

Столтенберг підкреслив, що Україна має право на самооборону, яке згідно з міжнародним правом, не обмежується виключно її кордонами, пише Reuters.

Читайте також: Сирський приховав плани наступу у Курській області від Єрмака і західних союзників – The Economist

Генсек НАТО також зазначив, що Альянс не був заздалегідь поінформований про плани України щодо наступальних дій на російській території та не брав участі у їхній розробці. За словами Столтенберга, хоча Україна ризикує з такими операціями, Київ має право самостійно вирішувати, як захищати свою країну.

"Президент Володимир Зеленський ясно дав зрозуміти, що операція спрямована на створення буферної зони для запобігання подальшим російським атакам через кордон. Як і всі військові операції, це пов'язано з ризиками. Але це рішення України, як захищати себе", – підсумував Столтенберг.

Читайте також: Курська операція ЗСУ продовжує давати стратегічний результат – експерт

Нагадаємо, за інформацією The Hill, Росія не зможе повернути контроль над Курською областю, якщо не залишить свої позиції в Україні.