UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має право атакувати законні військові цілі на території Росії – Столтенберг

"Це чітко визначено міжнародним правом".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має законне право атакувати військові цілі на території Російської Федерації. Про це він розповів в ефірі телемарафону.

"Моя позиція - немає сумнівів у тому, що Україна має право атакувати законні військові цілі на території країни-агресора - Росії. Це чітко визначено міжнародним правом, оскільки це війна, яку Росія розпочала проти України, то Україна має право на самооборону, а це включає й удари на території агресора. Для мене це абсолютно ясно", – зазначив глава НАТО.

За його словами, країни НАТО, які надали Україні свою зброю запровадили різні обмеження на її використання: "хтось взагалі не ставить лімітів, хтось пропонує лише деякі обмеження".

Чиновник також констатував, що низка союзників послабили свої обмеження, зокрема через наступ росіян на Харківщині.

Водночас, каже Столтенберг, "під час бойових дій, які тривали на території України, Сили оборони все одно завдавали удари за умовною лінією фронту по цілях РФ, що знаходилися на українській землі".

Читайте також: Кішіда: Японія та НАТО продовжуватимуть кроки та зусилля для надання допомоги Україні

"Але у випадку з Харківщиною лінія фронту і кордон РФ майже збігаються, як тут очікувати, що Україна не буде атакувати артилерію або аеродроми, які розміщені по інший бік фронту і відповідно кордону. Тому я вітаю рішення союзників, які відкрили можливість більшого використання зброї для ударів по цих цілях", – резюмував він.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Альянс не підтримує Польщу у питання збиття російських ракет над територією України. Коментуючи питання, щодо того, щоб Польща могла збивати російські ракети над територією України, Столтенберг наголосив, що цього не буде.