UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хотіла б розширити судноплавний коридор портами Миколаєва та Херсона — Неїжпапа

Та поки що це складно через окупацію Кінбурнської коси. 

Командувач ВМС віцеадмірал Олексій Неїжпапа сподівається, що коли Україна отримає західні винищувачі F-16, то зможе кинути виклик Росії в питанні домінування у небі над Чорним морем. Під час інтерв'ю агенції Reuters він також наголосив, що Київ хотів би розширити свій судноплавний коридор.

Зараз він передбачає перевезення з трьох портів міста Одеса. До цього переліку, продовжив Неїжпапа, Україна додала б порти Миколаєва та Херсона. Та поки що це складно через окупацію Кінбурнської коси. 

"F-16 з відповідним озброєнням зможуть відкидати російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, зокрема коридор для цивільних суден, буде майже на 100% захищений", — сказав Неїжпапа.

Зараз такі судна, продовжив віцеадмірал, супроводжуються патрульними катерами. Також захистом коридорів та портів опікуються сили ППО.

Читайте також: З українських портів збільшили перевалку вантажів на 68%: що вивозять морем

Неїжпапа розповів, що за час повномасштабної війни захисники ліквідували або пошкодили 27 російських військових кораблів. Він уточнив, що п'ять з них вдалося знищити з допомогою мін, які морські безпілотники розмістили біля Севастопольської бухти у тимчасово анексованому Криму.