UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ухилення від мобілізації: яке покарання можна отримати

Зараз в країні триває загальна мобілізація.

В Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація, які були оголошені через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть блокувати банківські картки ухилянтам

Юрист Ілля Шипко пояснив, яке покарання передбачене за ухилення від мобілізації. 

Він пояснив, що ухилення від мобілізації – це неналежне виконання обов’язків, передбачених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Але для того, щоб розуміти чи настає відповідальність в конкретному випадку потрібно розуміти, яким саме способом відбувається ухилення.

Це може бути:

«Слід зазначити, що відповідальність за ухилення від мобілізації не поширюється на осіб, які не підлягають призову на військову службу за мобілізацією. Наприклад, громадянин віком 18 років, який не служив строкову службу та не має воєнної кафедри не може нести відповідальність за ухилення від мобілізації, оскільки він не підпадає під мобілізацію в силу закону», – пояснив юрист.

Відповідальність поділяється на два види:

Деякі чоловіки змогли незаконно виїхати до інших країн, щоб уникнути призову. Нагадаємо, чи можуть притягнути їх до відповідальності.