UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ухилення від мобілізації: як можуть обмежити право керування авто

Новий закон передбачає таке покарання для ухилянтів.

У середині травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Серед інших змін він передбачає обмеження права водіння для осіб, які ухиляються від мобілізації.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право сини загиблого військового

Фахівці «Юридичної сотні» розповіли виданню «Фокус», як це відбувається.

Представник ТЦК подає позов до суду першої інстанції протягом 30 днів з дня виникнення підстав. Питання про відкриття провадження в адміністративній справі суд вирішує протягом п'ять днів з дня надходження позовної заяви.

Суд розглядає позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження, а за ініціативою суду або клопотанням сторони з проведенням судового засідання.

Тимчасове обмеження керування транспортним засобом встановлюється строком до виконання або відкликання вимоги.

Військовозобов'язаний, якого хочуть обмежити у праві керування транспортним засобом, може оскаржити рішення суду протягом 15 днів з дня його оголошення. При цьому апеляційна скарга не перешкоджає виконанню рішення суду.

«Такі рішення здійснюються через виконавчу службу, яка на наступний робочий день після відкриття провадження відправляє його в Нацполіцію. Це необхідно для тимчасового обмеження права керування транспортним засобом під час мобілізації. Якщо особа після застосування щодо неї такого обмеження все ж керуватиме транспортним засобом, це буде адміністративне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 126 КУпАП. Якщо людина, якій тимчасово заборонено керувати, сяде за кермо, її можуть позбавити прав на строк від 3 до 6 місяців», — пояснили юристи.

Нагадаємо, кого не можуть призвати на службу до ЗСУ під час мобілізації.