UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗСУ запрацював пілотний проєкт за подовженою тривалістю базової військової підготовки

У чотирьох навчальних центрах ЗСУ базову підготовку проходитимуть не 30, а 45 днів

В Україні запрацював пілотний проєкт зі збільшення тривалості базової загальновійськової підготовки. У чотирьох навчальних центрах ЗСУ така підготовка збільшиться з 30 до 45 днів. 

Про це на брифінгу у суботу, 19 жовтня, сказав заступник начальника Головного управління доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ полковник Євген Межевікін.

Читайте також: Перша група українських пілотів завершила навчання у Франції

Досвідчений і легендарний Межевікін краще за всіх розуміє важливість базової підготовки - він стоїть на захисті України з часів АТО і знає, до яких важких наслідків приводить поява на фронті непідготовлених і погано навчених людей.

Зараз у пілотному проєкті близько 500 військовослужбовців. Вони навчаються за оновленою програмою. Крім звичних навичок передбачається вивчення основ застосування безпілотників та окопних засобів радіоелектронної боротьби і розвідки (РЕБ/РЕР), посилення тактико-вогневої підготовки, розвідувально-диверсійної діяльності та навичок виживання на фронті, особливо виживання в холодну пору року.

Межевікін зазначив, що результати пілотного проєкту проаналізують у грудні, щоб прийняти рішення - чи варто застосовувати цей досвід у інших підрозділах і навчальних центрах.

Читайте також: Сирський анонсував збільшення терміну базової підготовки військових

Нагадаємо, базова військова підготовка у вищих навчальних закладах є формою підготовки громадян до військової служби. Чинне законодавство, зокрема Положення «Про військово-лікарську експертизу» (затверджене Наказом МОУ № 402, з останніми змінами) не передбачає проходження ВЛК для того, щоб пройти таку підготовку. При цьому, якщо особа не потрапляє під вищезазначені виключення, вона має обов'язок пройти базову військову підготовку в межах навчального плану.

Базова військова підготовка - це по суті частина навчання у ВНЗ, частина освітньої програми. Тому відстрочки для такої програми не передбачено.