UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗСУ вперше показали український танк "Оплот" на фронті. Що про нього відомо?

У травні 2023-го Міноборони замовило ці бойові машини в "Укроборонпрому". На озброєнні вони ще з 2009-го. 

У 3-й окремій танковій Залізній бригаді вперше показали український танк "Оплот". Пресслужба опублікувала його фото на своїй сторінці у Facebook, наголошуючи, що він знаходиться з оборонцями у Харківській області.

"Оплот" — сучасна українська бойова гусенична машина, розроблена у Харківському конструкторському бюро машинобудування. Вона має вогневу міць, надійний захист і високу рухливість, призначена для ураження вогнем усіх видів наземних (надводних) і низьколетючих на малих швидкостях повітряних цілей. Ствол — швидкозмінний. Башта танка повертається на 180 градусів менш ніж за 5 секунд. 

Основним озброєнням БМ є 125-мм гладкоствольна гармата КБАЗ. Довжина її ствола становить 48 калібрів, вона має автомат заряджання конвеєрного типу, ежектор порохових газів та термокожух. 

"Оплот" є докорінною модернізацією танка Т-84 "Оплот" та найновішим представником цієї серії. На озброєння ЗСУ він прийнятий ще у 2009-му. Тоді ж було законтрактовано купівлю для захисників 10 таких танків за ціною 29,5 млн гривень за одиницю, але через нестачу фінансування виконання контракту було припинено. За останніми даними, у 2021 році очікувана вартість такого танка становила 150 млн гривень. 

Читайте також: Дуда заявив, що передані Україні польські танки беруть участь у боях на Курщині

Дані з відкритих джерел свідчать, що станом на 2021-й ЗСУ мали лише один "Оплот" на озброєнні. Та у травні 2023-го тодішній міністр оборони Олексій Резніков заявив, що його відомство замовило ці танки в "Укроборонпрому".