UA / RU
Підтримати ZN.ua

Про заморожування війни і початок діалогу між Києвом та Москвою у Європі можуть заговорити вже у жовтні — євродепутат Ващиковський

Він наголошує, що на Заході все ще є країни, яких більше цікавить російські нафта та газ, аніж співпраця з Україною. 

Польський євродепутат, представник у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Вітольд Ян Ващиковський не виключає того, що якщо контрнаступ ЗСУ не матиме успіху до жовтня, то у ЄС заговорять про заморожування війни та наполягатимуть на початку мирних переговорів Києва та Москви. 

"Я вважаю, у вас є ще 3-4 місяці, поки світ спостерігає за прогресом вашого військового протистояння, - сказав євродепутат, слова якого цитує "Уніан". - Якщо через 3-4 місяці контрнаступ не матиме успіху, Європа розпочне підштовхувати вас до замороження конфлікту та старту перемовин із Росією, як це було у 2015 році. Це моя песимістична думка". 

Ващиковський наголошує, що у ЄС все ще є країни, які більше зацікавлені у співпраці з Росією, аніж з Україною. 

"Більшості європейських країн, таких як Німеччина та Франція, Україна не потрібна. Їм потрібно, щоб Росія повернулася у світову економіку. Їм потрібен російський газ, нафта", - додав він.

Читайте також: Генсек НАТО: Замороження війни в Україні не зможе забезпечити справедливий мир

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен пояснює, що ще рано робити висновки про контрнаступ ЗСУ, адже операція знаходиться на початковій стадії. Він вважає, що внутрішні негаразди в Росії та те, що вагнерівці залишають фронт, може допомогти нашій країні.