UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи справді Україна готова обговорювати з РФ майбутє Криму? В ОП нагадують, що повноваження заявляти про це має лише президент

Позиція української влади давно усім відома: для початку перемовин Москва повинна вивести свої війська з нашої країни, або ж їх звідси виб'ють Сили оборони. 

Речник президента України Сергій Никифоров, коментуючи вчорашню заяву заступника керівника ОП Андрія Сибіги про те, що Україна буде готова до перемовин з Росією про Крим, коли наші військові дійдуть до кордонів півострова, порадив в цьому питанні орієнтуватися все ж на слова головнокомандувача Володимира Зеленського - єдиної людини, яка має достатньо повноважень в Україні, аби робити заяви щодо перемовин з країною-агресором. 

"У цьому питанні слід орієнтуватися передусім на слова президента України – верховного головнокомандувача", — заявив речник Зеленського в коментарі виданню Liga.net. 

Читайте також: Росія побудувала в Криму цілу мережу траншей та загороджень – The Washington Post

Нагадаємо, постійна представниця президента в АР Крим Таміла Ташева заявила, що з анексії півострова війна Росії проти України почалася, отже завершитися вона повинна його звільненням. Вона зазначає, що для того, аби повернути півострів до справжнього життя, Київ вже готує 50 тисяч чиновників. Також Ташева попереджає, що росіяни, які оселились у Криму у 2014-му, мають час покинути його, позаяк після деокупації вони будуть видворені звідти, як того вимагає законодавство. 

Слід зауважити, що Україна в питанні звільнення Криму відійшла від стратегії, ухваленої у 2021-му, коли пріоритетним був дипломатичний напрямок. Зараз Київ відкрито заявляє, що після 24 лютого 2022 року там розглядають і військовий варіант. А очільник ГУР МО Кирило Буданов допускає навіть комбінований шлях деокупації, будучи впевненим, що Сили оборони зайдуть у Крим зі зброєю в руках.