UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вугледарі проти 72-ї ОМБр росіяни виставили п’ять бригад: військові заперечують повну окупацію міста

Росіяни масовано скидають авіабомби навіть на ті позиції, де перебуває всього декілька українських військових.

Російські війська не взяли під контроль місто Вугледар у Донецькій області, хоча значна його частина захоплена окупантами. Українські військові утримують низку позицій. Наразі їм протистоїть близько п’яти бригад армії РФ і росіяни постійно підвозять резерви.

Про це «Суспільному» повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців, які два роки обороняють населений пункт. За словами співрозмовника журналістів, військові не отримували наказ про вихід із міста.

Читайте також: Аналітик розповів, за якої умови ЗСУ можуть втримати Вугледар

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін 1 жовтня підтвердив, що окупаційні війська наблизилися до центру міста. Пізніше, близько 20:00, аналітичний української OSINT-спільноти DeepState повідомили про окупацію Вугледара, посилаючись на відеоматеріали, опубліковані російськими пропагандистськими джерелами з кадрами підняття прапорів РФ на будівлях у місті.

Орієнтовна карта бойових дій станом на 1 жовтня об 11:34 / DeepStateMAP

Командир батальйону безпілотних систем 72-ї бригади Андрій Назаренко під час включення на «Суспільному» о 19:45 підтвердив, що місто залишається в епіцентрі інтенсивних бойових дій. За його словами, українські військові протистоять чисельним і добре підготовленим російським силам, що щоденно атакують позиції ЗСУ. Він зазначив, що проти оборонців Вугледара діють щонайменше п'ять російських бригад, які були спеціально підготовлені для штурму міста.

«Наша бригада вже знищила дев'ять ворожих бригад, але ворог постійно підводить свіжі підрозділи. Незважаючи на втрати, російські сили продовжують наступати на Вугледар», – зазначив Назаренко. Він також нагадав, що його підрозділ тримає оборону понад два роки, останні шість місяців витримуючи інтенсивні штурми.

Читайте також: ГУР разом з підпіллям знищило авто з окупантами у Мелітополі: деталі операції

За словами військового, російські війська активно використовують авіацію, зокрема «килимові бомбардування» за допомогою авіабомб. Ударів завдають навіть по позиціях, де перебуває лише кілька українських військових.

Назаренко пояснив, що російська армія протягом останніх шести місяців систематично атакувала Вугледар, намагаючись оточити його з флангів і захопити вигідні позиції, зокрема в районі сусіднього селища Водяне і шахт поблизу міста. Проте українські захисники продовжують утримувати свої позиції, незважаючи на масовані атаки та постійні обстріли.

Читайте також: Росіяни відновили свої позиції у Курській області – в ISW оцінили, якою мірою

Вугледар став місцем найзапекліших боїв на Донбасі восени 2024 року. Вже понад місяць росіяни штурмують місто, яке два з половиною роки було передовим рубежем оборони Донеччини.

Із огляду на численні проблеми та прорахунки ворог стає дедалі ближче до повної окупації міста та виходу до Курахового з півдня.

Чому так сталося та хто в цьому винен, – розбирався Віталій Кононученко в статті "Вугледар. Перші висновки".