UA / RU
Підтримати ZN.ua

У третій штурмовій переробили пошкоджені ракети Javelin для використання на FPV-дронах

Загалом ніхто не розмінюватиме високоточну ракету на дрон, але для цього була причина.

Українські військові іноді змушені приймати нестандартні рішення щодо використання західного озброєння. Один із таких прикладів – розбирання протитанкової ракети з комплексу FGM-148 Javelin для отримання бойової частини, яку згодом приладнали на FPV-дрони.

Цей процес показали у підрозділі Fatum протитанкового батальйону 3-ї штурмової бригади, повідомляє Defense Express. Військові вилучили ракету з транспортно-пускового контейнера та пояснили, що такий крок був необхідний через неможливість подальшого стандартного використання зброї через її пошкодження.

Читайте також: ЗСУ почали застосовувати дрон, який розсипає запальну суміш над позиціями військ РФ – ЗМІ

Це рішення виглядає доцільним, оскільки ракета FGM-148 Javelin оснащена двома кумулятивними бойовими частинами, загальною вагою 8,4 кг. Навіть якщо ракета втратила свою функціональність, ці частини можна використати для інших цілей, зокрема для озброєння FPV-дронів.

Щодо можливості використання тепловізійної головки самонаведення Javelin, експерти вважають її менш цінною. Головка має роздільну здатність всього 64×64 пікселів і вимагає охолодження, яке здійснюється за допомогою змінного елемента живлення та охолодження аргоном.

У Defense Express підкреслили, що ситуації, коли доводиться розбирати ракети для вилучення боєкомплекту, є нетиповими і вказують на потребу в кращому забезпеченні FPV-дронів. Це стосується як протитанкових, так і протипіхотних боєприпасів.

Читайте також: Як Давид здобув перемогу над Голіафом: у Forbes розповіли, як технології допомагають ЗСУ воювати проти росіян

Нагадаємо, у Міністерстві оборони розповіли, що вже кодифікували та відправили на озброєння ЗСУ новий безпілотник "Чорна вдова".