UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США спрогнозували, чи зможуть росіяни досягти успіху на Харківщині

Білий дім заявив, що наступ був очікуваним.

Джон Кірбі

Джон Кірбі

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Вашингтон очікує можливого посилення наступу Росії на Україну, зокрема у Харківській області, проте сумнівається у значних територіальних здобутках Москви.

Він зробив цю заяву під час спілкування з журналістами 10 травня, пише "Радіо Свобода".

Читайте також: Російські війська хочуть відтіснити ЗСУ на 10 км від кордону на півночі — Reuters

Посадовець підкреслив, що наступ Росії на Харківському напрямку був очікуваним, і США активно співпрацювали з Україною, щоб допомогти країні підготуватися до цього.

"Цілком можливо, що Росія продовжить просування найближчими тижнями, але ми не очікуємо значних територіальних проривів, і з часом допомога з боку США дозволить Україні протистояти цим атакам протягом 2024 року", ‒ зазначив Кірбі.

Представник Білого дому також припустив, що Москва може збільшити інтенсивність атак у цьому районі найближчими тижнями з метою "створення буферної зони вздовж українського кордону", проте "США забезпечують Україну необхідним, щоб відбити ці атаки".

"Можливо, росіяни готуються до більш масштабного наступу на Харків. Є тривожні ознаки того, що росія готується застосувати далекобійний вогонь у межах досяжності Харкова. Вони б не стали цього робити, якби не думали про напад безпосередньо на місто", ‒ заявив представник Білого дому.

Читайте також: ЗСУ додають сил на харківські напрямки – Зеленський

За інформацією українського Генштабу, у Харківській області росіяни намагалися прорватися в районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище.

А на куп’янському напрямку окупанти застосували авіацію. Атаки відбувалися неподалік Синьківки та Берестового.

У Вовчанську та навколишніх селах ситуація дуже складна, там постійно б'є ворожа артилерія. Із цієї зони евакуйовують людей