UA / RU
Підтримати ZN.ua

У російському СІЗО помер військовополонений захисник Маріуполя Олександр Іщенко

Його утримували у полоні з весни 2022 року.

Олександр Іщенко у російському суді в листопаді 2023 року

Олександр Іщенко у російському суді в листопаді 2023 року

У російському СІЗО-5 у Ростові-на-Дону помер військовополонений українець Олександр Іщенко, який служив водієм у полку «Азов», повідомило російське видання «Медіазона» із зали засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, який «судить» Іщенка та ще 23 полонених азовців.

Видання зазначає, що СІЗО ще не надало суду документів, що підтверджують смерть чоловіка, в тому числі невідомі точні дата і причина смерті.

Іщенко був моряком та повернувся до Маріуполя за кілька днів до повномасштабного вторгнення. З початком воєнних дій вступив у територіальну оборону полку спеціального призначення «Азов» як військовий водій. У російський полон потрапив навесні 2022 року.

Уже в полоні проти нього та понад двадцяти азовців відкрили кримінальну справу та судять за статтями кримінального кодексу РФ «насильницьке захоплення влади», «участь у діяльності терористичної організації» та «проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності».

Усі фігуранти «справи» служили в полку «Азов» у різний час, деякі брали участь в обороні Маріуполя. Зокрема у справ проходять навіть кухарки, які готували їжу для військових.

Олександра Іщенка в Росії звинувачували за двома статтями — про участь у діяльності терористичної організації та спробі насильницького захоплення влади.

Читайте також: Росіяни ігнорують запити Туреччини щодо відвідування полонених українців — омбудсмен Малкоч

Нагадаємо, у березні 2024 року десятьох українських військовослужбовців із полку «Азов» так званий «суд» терористичного угруповання «ДНР» засудив за надуманими статтями на терміни від 26 до 27 років із відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму.