UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії заочно заарештували американського журналіста Ніка Волша за його репортаж із Суджі

У Росії на даний момент порушено справи щодо 14 іноземних журналістів

Суд у Курську РФ заочно заарештував американського журналіста Ніка Пейтона Волша, який побував у місті Суджа, підконтрольному Україні, повідомили у п'ятницю, 11 жовтня.

Читайте також: Російського опозиціонера Іллю Пономарьова у Росії заочно засудили до 10 років колонії

Раніше журналіста було оголошено російськими спецслужбами в розшук, передбачається, що його мають екстрадувати у разі затримання.

Однак, як зазначає видання Інтерфакс, судовий акт не набув чинності і може бути оскаржений, але всі розуміють, що це формальність. Медіаюристи рекомендують у таких випадках обмежити відвідування лояльних до Росії країн, оскільки справді можуть виникнути проблеми, і добре, якщо при в'їзді.

Також повідомлялося, що за клопотанням прикордонного управління ФСБ Росії по регіону заочно заарештовано італійських журналістів Сімоне Траїні та Стефанію Баттістіні, які в'їжджали на територію РФ для зйомки репортажу в Курській області.

Раніше повідомлялося, що ФСБ Росії наприкінці серпня порушила справи щодо 14 іноземних журналістів, серед яких був кореспондент CNN Волш. Усі вони знімали репортажі та інші матеріали у Суджі на Курщині в момент перебування там українських військових.

Нагадаємо, репортаж Ніка Волша з Курської області вийшов в ефірі CNN 16 серпня. У ньому кореспондент розповів про наступальні дії ЗСУ на території Росії, а також показав зруйнований прикордонний перехід Суджа та саме зайняте українськими військовими місто.

Читайте також: Росіяни заочно «засудили» депутата ВРУ Гончаренка до 10 років позбавлення волі

Що цікаво, абсолютно дзеркальні відвідування російськими журналістами окупованих територій України з 2014 року та перебування на них нині визнаються країною-окупантом законними, а порушення кримінальних справ Україною викликало обурення у Росії.

Сама ж Росія постійно порушує всі можливі закони та Конвенції. Зокрема, журналістка Вікторія Рощина, яка зникла під час відрядження на окуповану частину Запорізької області у серпні 2023 року, загинула у російському ув'язненні 19 вересня 2024 року. Про обставини її смерті нічого не відомо. Її смерть розслідуватимуть як військовий злочин.