UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії відреагували на підготовку мирного саміту на рівні лідерів держав у Швейцарії

Російський посол заявив, що майбутня зустріч «безглузда» і «з Росією не можна розмовляти мовою ультиматумів»

Посол Російської Федерації у Швейцарії Сєргєй Гармонін назвав проведення у країні глобального мирного саміту щодо завершення війни в Україні «безглуздим». Про відповідну ініціативу заявила президентка Швейцарії Віола Амхерд – за її словами, підготовка до зустрічі розпочнеться негайно. 

«З Росією не можна розмовляти мовою ультиматумів», – сказав Гармонін швейцарській газеті SonntagsZeitung, зазначивши, що українська Формула миру «містить низку ультиматумів на адресу Росії», передає Reuters.

Читайте також: Президенткою Швейцарії стала міністр оборони

Росйський посол розкритикував Швейцарію, заявивши, що країна послідовно підтримує «антиросійську лінію колективного Заходу», а, демонструючи солідарність з Україною, вона «втратила свою роль неупередженого міжнародного посередника». Тому про посередництво Швейцарії «не може бути й мови».

Гармонін заявив, що до уваги мають бути прийняті російські вимоги, зокрема те, що «Україна повинна стати нейтральною, позаблоковою країною без ядерної зброї».

Читайте також: За підсумками мирних перемовин Києва та Москви Росія повинна відмовитися від ядерної зброї — заступник Умєрова

Нагадаємо, перед Всесвітнім економічним форумом у Давосі (Швейцарія) відбулася четверта зустріч радників лідерів держав з нацбезпеки щодо реалізації української Формули миру. У Кремлі відреагували на неї заявою, що «без нашої участі будь-які дискусії позбавлені будь-якої перспективи будь-яких результатів». 

На зустрічі у Давосі міністр оборони України Рустем Умєров запропонував спільно з країнами-учасниками обговорень напрацювати механізм виведення російських військ з України. На цій зустрічі міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, заявив, що до переговорів про настання миру в Україні має бути залучена держава-агресор – Російська Федерація. «Ми повинні знайти той чи інший спосіб залучити Росію», заявив дипломат.