UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РФ заявили, що готові передати Україні тіла полонених, які нібито загинули через падіння Іл-76. Лубінець та Юсов відповіли

За словами Дмитра Лубінця, росіяни досі не передали навіть офіційні списки нібито загиблих військовополонених.

Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що Росія готова передати Україні тіла військовополонених, які нібито загинули під час падіння літака Іл-76 у Білгородській області, пише The Moscow Times. Своєю чергою український омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що РФ вкотре почала спекулювати на цій темі.

«Для цього все необхідне з точки зору процедури є… Тіла можуть бути передані згідно з чинними процедурами», – заявила Москалькова.

За її версією, у РФ нібито є «всі підтвердження і всі ДНК, які, на думку експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію особистості». Москалькова стверджує, що питання передачі тіл вона нібито обговорює з уповноваженим Верховної Ради з прав України Дмитром Лубінцем.

Читайте також: Держдеп США не вважає вартими довіри заяви Кремля щодо збиття російського Іл-76

Своєю чергою Лубінець зазначив, що російська сторона вкотре починає спекулювати на темі Іл-76. І при цьому РФ досі не передала Лубінцю офіційні списки, не підтвердила факти загибелі військовополонених, а також не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії.

«Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також з першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у разі підтвердження). За будь-якої можливості порушую питання повернення всіх українських цивільних, дітей та військовополонених з РФ і ТОТ. А також репатріація тіл наших загиблих героїв!» – додав Лубинець.

При цьому представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі УП також зазначив , що Україна неодноразово зверталася до РФ з приводу передачі тіл нібито загиблих військовополонених.

«Робота у цьому напрямі триває. Як і розслідування обставин того, що насправді сталося з бортом Іл-76, і хто насправді там знаходився. Контакт із цього приводу є. Коли можна буде говорити про результати, ми повідомимо», – заявив Юсов.

Читайте також: З’явились перші супутникові знімки із місця падіння російського Іл-76 під Білгородом

Нагадаємо, вранці 24 січня у Білгородській області впав літак ВКС Росії Іл-76. Російська сторона невдовзі після падіння літака заявила, що на борту нібито були українські військовополонені, яких того дня якраз мали обміняти.

У ГУР МО згодом підтвердили, що операція з обміну справді готувалася. Втім, досі Україна не має підтверджень того, хто саме був на борту Іл-76. СБУ розпочала розслідування.

Пізніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Росія не реагує на запити України щодо повернення тіл військовополонених, які нібито загинули на борту Іл-76.