UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ракеті Х-101, якою вдарили по "Охматдиту" були західні комплектуючі. Вони зробили її "розумнішою" — FT

Це дозволяє ворожим цілям такого типу успішно обходити українську ППО. 

У ракеті Х-101, якою російські окупанти вдарили по дитячій лікарні "Охматдит", є західні комплектуючі, пише Financial Times. ЗМІ наголошує, що це — приклад того, що Кремль успішно уникає західних санкцій. До того ж у 2021-му росіяни виготовили 56 таких ракет, а минулого року вже 420.

"Х-101 є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії і має вирішальне значення для її кампанії повітряних ударів по Україні, що посилюється, — наголошує видання. — Росія виробляє майже у вісім разів більше Х-101, ніж до повномасштабного вторгнення, і, як і раніше, залежить від запчастин із західних країн, особливо зі США". 

Керівниця дослідження санкцій в Інституті KSE в Києві Олена Бєлоусова прокоментувала ситуацію, зауваживши, що саме завдяки технологіям Заходу ракети РФ стають "розумнішим", тому їм простіше подолати ППО України. 

РФ випускала Х-101 по Україні також в січні. Тоді після її аналізу було виявлено, що боєприпас містить 16 західних електронних пристроїв (в ОП вважають, що зараз таких може бути до 50), зокрема американських та швейцарських. Їх росіяни купують на відкритому ринку та імпортують через Китай. 

"Уся продукція здебільшого призначена для цивільного використання, причому деякі з них досить старі", — наголошує FT.  

Читайте також: Росіяни цілеспрямовано били по "Охматдиту": експерти розповіли, що на це вказує

Нагадаємо, вранці 8 липня російські терористи атакувати Київ ракетами різних типів з кількох напрямків. Окупанти влучили у житловий будинок у Шевченківському районі, по клініці Adonis та по головному корпусу дитячої лікарні "Охматдит". За даними ZN.UA, в останній постраждали відділення токсикології та реанімація. Внаслідок цієї атаки у Києві загинули 33 людини.