UA / RU
Підтримати ZN.ua

У NYT розповіли про чотири "дикі" сценарії війни в Україні

Адміністрація Байдена найбільш стурбована тим, що Україна може здійснити удар по Кремлю. Саме через це у нас досі немає далекобійної зброї.  

Розвідувальне управління МО США має чотири варіанти розвитку війни в Україні під час так званих "диких" подій, тобто малоймовірних. Про них розповідає видання The New York Times, посилаючись на секретні розвідувальні документи Пентагона від 24 лютого 2023-го. 

Там також описується те, як ці малоймовірні події, якщо вони все ж відбудуться, вплинуть на війну. ЗМІ тим часом зазначає, що опрацювання таких документів є цілком нормальною практикою для розвідувальних спецслужб, адже їх мета - допомогти офіцерам, політикам та законодавцям обміркувати можливі наслідки. 

Серед таких "диких" сценаріїв є смерть президента України Володимира Зеленського та російського лідера Владіміра Путіна, зміна керівництва у Збройних силах РФ та удар української сторони по Кремлю. У документі пояснюється, як кожен з варіантів може призвести до ескалації в нашій країні, до завершення конфлікту шляхом переговорів, або ж просто матиме суттєвий вплив на перебіг війни. 

Слід зауважити, що у Пентагоні немає оцінки того, який зі сценаріїв є найбільш вірогідним. 

"Один з чотирьох гіпотетичних сценаріїв показує, що може статися, якщо Україна завдасть удару по Кремлю. Визначено широкий спектр потенційних наслідків. Ця подія може призвести до ескалації, коли Путін у відповідь на суспільний резонанс розпочне повномасштабну військову мобілізацію і розгляне можливість застосування тактичної ядерної зброї. Або ж побоювання громадськості можуть змусити його піти на переговори щодо врегулювання війни, - цитує ЗМІ частинку з документа. - Адміністрація Байдена особливо занепокоєна можливим ударом по Москві з боку України, оскільки це може спричинити різку ескалацію з боку Росії. Небезпека такого удару з боку України є однією з причин, чому Сполучені Штати неохоче надають Києву ракети більшої дальності".

Читайте також: Шмигаль розповів, коли може відбутись контрнаступ

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виключає того, що контрнаступ Сил оборони на окупаційні війська може розпочатися влітку. За його словами, це станеться тоді, коли ЗСУ будуть до нього повністю готові.