UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міноборони Данії повідомили орієнтовні терміни передачі Україні перших танків Leopard 1

Троельс Лунд Поульсен висловив сподівання, що перші танки зможуть відправити вже скоро.

В. о. міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що сподівається вже весною передати Україні перші танки Leopard 1. Про це він заявив під час візиту на німецьке підприємство FFG, що займається ремонтом «Леопардів», передає Міноборони Данії.

«Я дуже радий, що відвідав FFG. Я був там, щоб переконатися, що робота з підготовки танків Leopard 1 для України просувається, щоб ми могли якомога швидше їх запустити. Я пишаюся тим, що Данія у співпраці з іншими країнами підтримує українську боротьбу за свободу великою та важливою пожертвою, і ми все ще сподіваємося, що зможемо доставити перші танки в Україну протягом весни», – зазначив Поульсен.

Міністр оборони відвідав компанію FFG, аби обговорити поточне оновлення танків Leopard 1 у рамках датсько-німецько-нідерландської передачі танків Україні. Зокрема, Данія та Нідерланди на початку лютого запустили проєкт з оновлення танків Leopard 1A5. Спочатку в рамках проєкту планується якомога швидше відремонтувати та доставити танки двом українським батальйонам. Це приблизно 80 машин. Очікується, що як раз перші танки з цих восьми десятків відправлять Україні вже цієї весни та використовуватимуться для навчання українських сил.

«Наша співпраця щодо надання такої великої кількості танків Leopard 1 добре поєднується з поставками танків в Україну іншими країнами, і наш спільний проєкт підкреслює важливість співпраці між державами та промисловістю. Це надзвичайно важливо для подальшої підтримки України», – додав Поульсен.

У рамках проєкту Україні також планують запропонувати навчання та тренінги з використання танків, а також запасних частин і комплекту боєприпасами.

Читайте також: Forbes: Танкістам України на танках Leopard 1 доведеться вчитися мислити, як снайпери

Як повідомлялося раніше, уряд Німеччини сьогодні має погодити експорт в Україну 187 танків версії Leopard 1. При цьому 99 з них належать компанії FFG у Фленсбурзі.

Leopard 1A5 має гірше озброєння, порівняно з Leopard 2, передачу яких до ЗСУ було погоджено раніше. Окрім цього, стара бойова машина має менший рівень броньового захисту та застарілі системи керування вогнем.