UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна перемагає Росію у Криму — The Economist

Півострів стає смертельною пасткою для російських військ.

Схвалення у квітні адміністрацією Байдена пакету військової підтримки на суму 61 млрд доларів після шестимісячної затримки з боку Конгресу вже має наслідки. Зокрема, отримання балістичних ракет ATACMS з дальністю дії 300 км означає, що тепер Україна може вразити будь-яку ціль в окупованому Росією Криму, причому зі смертельним ефектом.

Україна отримала дозвіл бити по території Росії на межі Харківської області та Сумщини. Однак, на роздратування українців, Байден досі не скасував свою заборону на ураження цілей в інших частинах Росії.

Про те, чого могла б досягти Україна, якби їй більше не довелося воювати зі зв'язаними руками, свідчить ефективність її кампанії в Криму. Бен Ходжес, колишній командувач американськими військами в Європі й старший радник НАТО з питань логістики каже, що українці "систематично працюють над тим, щоб зробити Україну непридатною для російських військ", зазначає The Economist.

Читайте також: У Криму російське зло має зазнати ключової поразки – Зеленський

Це був би величезний стратегічний приз для України. Ще з часів правління Катерини ІІ росіяни вважали Крим важливим з військової погляду. Владімір Путін розглядав Крим, з'єднаний з материком Керченським мостом з 2018 року, як непотоплюваний авіаносець, де логістичні центри, авіабази й Чорноморський флот, що базується в Севастополі, можуть бути використані для домінування на півдні України, перекриття життєво важливого для України експорту зерна і забезпечення постійного потоку людей і матеріальних засобів, щоб повністю витіснити Україну з Донбасу на північ. Російський диктатор вклав величезні кошти у військову інфраструктуру в Криму, і зараз вона під загрозою.

Крим — слабке місце для Росії. Їй занадто багато чого потрібно захищати, і для України це найкращий спосіб чинити реальний тиск на Путіна, щоб домогтися поступок у майбутньому.

"Кампанія України — це суміш військової та політичної стратегії. У політичному відношенні це найважливіший актив Росії, але він також дуже вразливий", — вважає колишній радник міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге.

Читайте також: Україна готує на 2024-й напрацювання, аби росіяни відійшли від Криму назавжди — Умєров

Україна намагається зробити так, щоб Крим став для Путіна радше пасивом, ніж активом. Мета полягає в тому, щоб ізолювати його і таким чином відтіснити російські повітряні й морські сили від півдня України й знищити його як логістичний центр. 

Україна вже продемонструвала спроможність крилатих ракет Storm Shadow і Scalp, що поставляються Великою Британією і Францією, а також своїх власних саморобних морських безпілотників вражати російські військові кораблі. Але тепер Київ використовує смертоносну комбінацію атакувальних засобів і дедалі досконаліших дронів, щоб систематично послаблювати російську протиповітряну оборону в Криму, завдавати ударів по авіабазах, з яких літають російські перехоплювачі, і вражати критично важливі логістичні та економічні цілі.

Важливо відзначити, що розхвалена і дуже дорога російська система протиповітряної оборони С-400 виявилася недієздатною. Ланге каже, що українці використовують безпілотники-приманки, щоб змусити росіян засвітити свої радари й розкрити свої позиції. Дані про цілі негайно передаються екіпажам ЗРК, які запускають ракети. За шість хвилин ракети, які практично неможливо виявити через їхню швидкість і малий поперечний переріз радарів, вражають свої цілі.

Читайте також: Крим стане епіцентром війни – Зеленський

Генерал Ходжес зазначає, що зенітні комплекси С-400 також вразливі до диверсій з боку українських спецслужб, що діють в Криму. Кожна батарея коштує близько 200 мільйонів доларів, і її нелегко замінити.

"Завдяки супутниковій та повітряній розвідці, яку надають союзники по НАТО, власному глибокому знанню території та помічникам на землі, ніщо не може рухатися в Криму без того, щоб про це не дізналися українці", — зазначає журнал.

Генерал Ходжес упевнений, що українці "зруйнують Керченський міст, коли будуть готові". Однак потенційно складнішим завданням буде руйнування нової залізничної лінії, що проходить уздовж Азовського моря від Ростова через Маріуполь і Бердянськ до Криму.

Раніше ми повідомляли, що Росія майже в повному складі вивела Чорноморський флот із Криму. На півострові залишився один ракетоносій, який ще жодного разу не запускав ракети.