UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конгрес США внесли законопроект про визнання Росії спонсором тероризму

Раніше законопроект про визнання РФ спонсором тероризму був висунутий на голосування у 2022 році, але ініціативу не підтримав Білий дім.

У конгрес США внесли законопроект про визнання Росії країною-спонсором тероризму. Документ подав конгресмен від Демократичної партії Тед Лью, ініціативу підтримали представники обох партій США. Про це Лью повідомив у Twitter.

У законопроекті наголошується, що РФ неодноразово надавала підтримку терористичним групам до та під час повномасштабної війни проти України.

Водночас, у документі зазначається, що у разі схвалення законопроекту Конгресом та підписання президентом США Джо Байденом, жодні його положення не можуть використовуватися для запровадження санкцій проти будь-яких осіб, які беруть участь у транзакціях з експорту сільськогосподарської продукції з України або щодо надання гуманітарної допомоги Україні.

Раніше законопроект про визнання РФ спонсором тероризму був висунутий на голосування восени 2022 року. Тоді у Білому домі не підтримали ініціативу, пояснивши, що такий крок може спричинити послаблення підтримки України та поставить під загрозу зернову угоду.

Читайте також: Для України результат – це конкретні вироки всім воєнним злочинцям — Зеленський в МКС

Нещодавно держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Державний департамент не виключає визнання Росії державою-спонсором тероризму за скоєні злочини в Україні.

І законодавці США, і українські політики неодноразово чинили тиск на адміністрацію Байдена, щоб вона визнала Росію державою-спонсором тероризму, однак у президента США досі не наважились на цей крок через побоювання щодо небажаних наслідків.

В листопаді минулого року Європарламент підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.