UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві відбулася мирна масова акція на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників

Більшість зі зниклих безвісти - військовослужбовці Сил оборони

На столичному Майдані Незалежності з нагоди Дня територіальної оборони пройшла мирна масова акція на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників.

Про це у Фейсбуці повідомили організатори - «Об’єднання родин Захисників Територіальної оборони міст України».

Читайте також: Близько 40% повернутих з полону людей вважалися зниклими безвісти — Лубінець

Матері і батьки, дружини, діти, друзі та рідні військовослужбовців впродовж двох годин намагалися привернути увагу українців, української влади та міжнародної спільноти до проблеми розшуку зниклих безвісти та звільнення полонених українських героїв.

У заході взяли участь не лише рідні бійців Сил ТрО, а й інших підрозділів Збройних Сил України, адже ця проблема є спільною для усіх військовослужбовців Сил оборони.

Крім того, до акції приєдналися також представники Командування Сил територіальної оборони ЗС України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, МВС, колишні полонені бійці, діючі військовослужбовці Сил тероборони, громадські та культурні діячі.

Наразі в Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин, який веде МВС, офіційно перебувають 55 тисяч громадян України. Більшість з них – військовослужбовці Сил оборони.

Читайте також: Родини полонених та зниклих безвісти отримуватимуть інформацію через захищений канал зв'язку – Мінцифри

В Україні з'явився додаток, за допомогою якого можна знайти безвісти зниклих людей та викрадених дітей, що особливо актуально під час війни. Мова йде про додаток під назвою Reunite Ukraine, який є абсолютно безкоштовним. Це результат спільної роботи американської компанії Find My Parent та Національної поліції України.

 Основною його функцією є пошук зниклих військових, дітей та возз'єднання членів сімей, які внутрішньо переміщені, виїхали за межі України, залишилися на ТОТ або незаконно депортовані до Росії чи Білорусі.