UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС перебувають понад 4 млн українців з тимчасовим захистом

Найбільше - у Німеччині.

Станом на кінець червня цього року в ЄС налічувалось понад чотири мільйони українців, які залишили свої домівки через повномасштабну війну і отримали статус тимчасового захисту в країнах блоку. Про це йдеться у опублікованих 9 серпня даних Євростату.

Основними країнами ЄС, які приймали у себе українців, є Німеччина, Польща та Чехія.

Німеччина дала прихисток 1 мільйону 133 тисячам 420 особам, або 28% від загальної кількості. Польща прийняла у себе 24% тих, хто виїхав, рятуючись від війни — 977 тисячам 740 українцям, а у Чехії налічується 349 тисяч 140 осіб — це  9% від загальної кількості. 

Порівняно з кінцем травня 2023 року кількість тих, хто знайшов прихисток у Європі,  зросла майже на 46 тисяч  (+1,1%). 

Найбільше зростання зафіксоване у Німеччині  — майже 22 тисячі українців, в Чехії (понад дев’ять тисяч) та в Ірландії (3,1 тисячі).

Водночас, у двох країнах спостерігалося зменшення кількості осіб під тимчасовим захистом: у Польщі, яку залишили понад 13,5 тисяч українців, та в Італії, звідки виїхали трохи більше тисячі раніше зареєстрованих біженців.

Читайте також: Безкоштовне житло в Європі від Airbnb та United for Ukraine для біженців з України

За прогнозами експертів, до 2030 року населення України скоротиться до 32 мільйонів. 

За даними Українського інституту майбутнього в Україні, в Україні нині з 29 млн населення лише 12 млн є економічно-активними, з яких працює лише 9,5 млн. Для порівняння, у Польщі з 37 млн населення  17,3 млн економічно- активних людей, але з них працює 16,8 млн, тобто майже вдвічі більше, ніж в Україні. Частково тому і ВВП Польщі 2022 року становив майже 0,7 трлн. Про це в інтерв'ю Юлії Самаєвій розповідає експерт із міграційної політики  «Андрій Гайдуцький: Розмова з українськими мігрантами це на 90% – про гроші та проекти і лише на 10% – про патріотизм».