UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ГУР прокоментували заяву МАГАТЕ про повторне замінування Запорізької АЕС

Юсов зазначив, що загроза для станції буде зберігатися, поки її контролюють окупанти.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону зазначив, що російські окупаційні війська перетворили Запорізьку  атомну електростанцію на військовий об'єкт. Він прокоментував заяву Міжнародного агентства з атомної енергії про  мінування території АЕС. 

"Нічого нового у цих діях немає. Ще минулого року ГУР Міноборони оприлюднювало карти мінно-вибухових загороджень, які росіяни зробили навколо периметру Запорізької АЕС і всередині самої станції. Тоді експерти МАГАТЕ не підтверджували ці факти або не коментували ситуацію, або не звертали увагу на ті ділянки, де такі речі були", - наголосив Юсов.

Представник ГУР розповів, що перед комісіями МАГАТЕ війська РФ можуть переміщати засоби і сили. Зокрема, мова йде про міни і особовий склад.

Читайте також: Представники МАГАТЕ повідомили, що на ЗАЕС замінюють обладнання

"Загроза для об'єкта буде зберігатися весь час, поки він захоплений терористами. Лише повернення станції під український контроль дозволить відновити дотримання стандартів міжнародного атомного права і безпеку об'єкта", - додав Юсов.

Нагадаємо, цього тижня експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) отримали частковий доступ до реакторного залу енергоблоку №6 Запорізької атомної електростанції. Перебуваючи в реакторному залі АЕС, команда оглянула основні компоненти реактора та підтвердила стан холодної зупинки.