UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для нових формувань ЗСУ вже не вистачає сучасної техніки. Жодна з машин 154-ї бригади не має 33-мм захисту для відбивання кулеметних атак — Forbes

Такого висновку журналісти дійшли, проаналізувавши фото навчань на полігоні, які пресслужба бригади опублікувала на сторінці у Facebook. 

Минулої осені Україна почала формування першої з одинадцяти запланованих бригад, чисельність кожної з них становитиме від 150 до 160 військових. Це стане 10% розширенням українських сухопутних сил, яке повинні розгорнути на фронті для заміни тих, хто втомився. Та у Forbes наголошують, що в цих підрозділів вже зараз спостерігається гостра нестача сучасного озброєння, що під час майбутньої заміни на полі бою може стати серйозною проблемою. 

Такого висновку в ЗМІ дійшли, проаналізувавши фото 154-ї механізованої бригади. Там на озброєнні гусеничні бойові машини піхоти БМП-1 та колісні розвідувальні машини БРДМ-2 1960-х років, колісні бронетранспортери VAB французького виробництва 1970-х та колісні машини охорони M-1117 1990-х років.

"154-та механізована бригада здебільшого має старіші та легші машини, жодна з яких не має броні завтовшки понад 33 міліметри — достатньої, щоб відбивати кулеметні постріли", — пише Forbes.

У цього підрозділу, ймовірно, є і важчі машини — 60-річні танки Т-62. Та у ЗМІ не впевнені, кому саме належать вони: 154-й бригаді чи інструкторам, які працюють з нею на полігоні. До того ж в українській армії використовують здебільшого сучасні версії Т-64 і Т-72 та західні Challenger 2, М-1, Leopard 1 і Leopard 2, тож журналісти назвали Т-62 тривожним знаком. 

"Росіяни також зазнають труднощів зі створенням достатньої кількості сучасних машин для новосформованих бригад. Однак, навіть з урахуванням мотоциклів і візків для гольфу вони все одно в цілому краще оснащені, ніж українці, і більш численні", — підсумували ЗМІ. 

Читайте також: У США розпочався суд над активістами, яких звинувачують у допомозі Росії сіяти політичний розбрат 

Раніше у Мінстратегпромі наголошували, що розвиток українського ОПК досяг точки, коли надання коштів для виробництва важливіше за постачання західного озброєння. Та наразі через фінансовий компонент різниця між тим, скільки, наприклад, БпЛА Україна виготовляє, і тим, скільки насправді може виготовити, різниться вдвічі.