UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чорному морі через ворожий російський флот та бомбардування продовжують гинути дельфіни

Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни в стресовому стані різко втрачають імунітет, а також гинуть від бомбардувань

Від ворога, який намагається окупувати не тільки українську землю, але й море, гинуть морські істоти, у тому числі найрозумніші з мешканців моря - дельфіни. Про це писали немало, але популяція дельфінів продовжує зменшуватися. І от - нові приклади загибелі розумних істот.

Як вчергове повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку доктор наук, біолог Іван Русєв, днями на узбережжі Національного природного парку "Тузловські лимани" знову до берега прибило дитинча звичайного дельфіна - білобочку, а біля села Грибівка - дельфіна афаліну. І це не поодинокі випадки.

Викидало море дельфінів і на береги Чорного моря у Болгарії і на Азовських берегах. Причина одна - війна.

Читайте також: З початку війни в Чорному морі загинуло 50 тисяч дельфінів – екологи

"Внаслідок використання гідролока́торів або сонарів, які ще діють на деяких російських суднах біля Новоросійська та окупованого Криму, створюються потужні хвилі, які негативно впливають на здоров`я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден. Це виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму", - розповідає Іван Русєв.

При уражені органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне - такі “паралізовані” дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються.

Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Не виключено, що від характеру хвиль від сонарів, та у результаті бомбардування і рівня децибел "шуму війни", у дельфінів при різкому спливанні на поверхню моря, виникає газова емболія або декомпресійна хвороба. При тяжкій формі вони можуть призвести до паралічу або смерті тварини.

Читайте також: Російський екотероризм: під загрозою птахи і тварини з Червоної книги, масово гинуть дельфіни

Шанс на життя  дельфінам може дати тільки знищення флоту росіян, бо у цих тварин немає іншого дому, ніж Чорне море. Але відновлювати популяцію буде дуже й дуже важко.

Як нагадав Іван Русєв ще у 2022 році обласною прокуратурою було відкрито кримінальне провадження, але зразки тканин загиблих дельфінів от уже майже два роки досліджуються в Італії і Німеччині - і відповіді немає.