UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чернівцях троє молодиків підпалювали релейні шафи на залізниці: їх можуть засудити до довічного

Фігуранти спокусилися на гроші від куратора з РФ.

Співробітники Служби безпеки України та Національної поліції затримали трьох молодиків, які підпалювали релейні шафи на залізниці у Чернівцях. Російські спецслужби завербували їх через Telegram, де вони шукали заробітку, повідомили в СБУ.

Зазначається, що двоє із затриманих – рідні брати, а третій є їхнім спільним знайомим.

“Спочатку підривною діяльністю займалися лише брати. На початку вересня на них вийшов російський куратор і дав “тестове” завдання: за невелику винагороду зробити сім провокативних графіті на різних вулицях Чернівців”, – розповіли в СБУ.

Після цього російський куратор запропонував їм підпалювати релейні шафи. Перший підпал брати здійснили самостійно, а на другий - залучили знайомого безробітного чернівчанина.

Як з'ясували правоохоронці, наступні шафи диверсанти планували підпалювати втрьох. СБУ і Нацполіція затримали всіх трьох зловмисників “по гарячих слідах”.

Фігурантам повідомили про підозру у диверсії, вчиненій за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує від 15 років ув'язнення до довічного з конфіскацією майна.

Читайте також: СБУ оголосила підозру російському генералу, який готував захоплення Харкова

Як уточнили у Національній поліції, затримано братів віком 21 і 20 років та їхнього 18-річного сусіда. Усі затримані є жителями Чернівців. 

“Найстарший зі спільників купував бензин на заправці та підпалював шафи, інші – спостерігали, щоб не було очевидців і свідків події”, – розповіли у поліції та додали, що під час обшуків у мобільних телефонах фігурантів поліціянти виявили листування в Telegram з куратором. Зокрема представник російських спецслужб надсилав молодикам завдання. Після того, як вони його виконували та пересилали фотозвіт, перераховував гроші на банківські рахунки. 

Нагадаємо, у Київській області у січні затримали чотирьох жителів Борисполя, які підпалили релейну шафу, відповідальну за роботу світлофора на залізничних коліях. Хлопцям загрожує до 10 років ув'язнення.