UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Будинку зв'язку в Маріуполі виявили тіла понад 30 загиблих через бомбардування РФ – Андрющенко

За словами Петра Андрющенка, раніше вважалося, що всі великі могильники у місті вже розібрали.

У Будинку зв’язку у тимчасово окупованому Маріуполі виявили понад 30 людей, які загинули там внаслідок ворожих бомбардувань, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко в ефірі «Еспроесо». За його словами, окупанти таємно перепоховали останки.

«Понад 30 людей там було, вже їх вивезли. Ми думали, що окупанти зупинили розбір завалів через галас навколо того, що на цьому Будинку зв'язку розташовано мозаїчне панно Арнаутова - це наша національна спадщина, але ні. Там дійсно знайшли загиблих. Декого ідентифікували, хто був з документами в підвалі. Там були кращі люди Маріуполя, на жаль. Ми були впевнені, що майже всі великі могильники були розібрані, але навіть ми не знали про Будинок зв'язку. Мабуть, через те, що всі, хто був там поруч і переховувався загинули. Не було кому розповісти про те, що там такий страшний могильник», – розповів Андрющенко.

Радник міського голови Маріуполя додав, що росіяни по-тихому перепоховали останки загиблих жителів міста. 

«Не всіх людей там цілком зібрали. На жаль, не можу оприлюднити те повідомлення, яке прийшло з міста, з тим концентрованим болем, від людини, яка впізнала дівчинку, яка там загинула», – додав Андрющенко.

Читайте також: У Маріуполі російські військові на «Уралі» знесли автівку, в якій їхала родина. Є загиблий

Нагадаємо, в ОГП заявили, що наразі офіційно відомо про понад 11 тисяч загиблих у Маріуполі. Але там попереджають, що реальна цифра може виявитися більшою вдесятеро. Тим часом журналістка Наталія Діденко наголосила, що у тимчасово окупованому місті станом на серпень 2022-го були дані про загибель 87 тисяч людей. Йдеться про тих, у кого на момент смерті був паспорт або інший документ.

У статті Платформи пам’яті Меморіал «Юридично живий. Як родичі загиблих у Маріуполі доводять факт смерті своїх рідних» читайте про досвід двох родин і поради правозахисників людям, чиї родичі загинули на окупованих територіях.