UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бердянську окупанти все частіше погрожують родинам, чиї діти онлайн вчаться в українських школах

І справа не обходиться лише штрафами.

В окупованому Бердянську збільшилася кількість випадків, коли російські загарбники погрожують родинам, чиї діти вчаться онлайн в українських школах, повідомив заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов в ефірі «Еспресо». При чому не всі погрози окупанти визнають офіційно.

«Останнім часом побільшало загроз і випадків штрафів щодо дітей, які навчаються в українській школі. Якщо дитина була помічена, що навчається в українській школі онлайн, росіяни штрафують батьків. Насправді тільки штраф окупанти визнають офіційно. Найбільша загроза – позбавлення батьківських прав і вилучення дитини з родини за навчання в українській школі», – розповів Дудукалов.

Читайте також: На бердянському напрямку росіяни можуть розраховувати лише на тактичні успіхи — експерт

За його словами, жителі окупованого  міста обирають українську освіту паралельно з російською. Він пояснив, що не контактувати зі школами, організованим в Бердянську окупантами, дуже важко.

«Але батьки залишають дитину в нормальному середовищі, щоб вони здобули добру освіту. Пропаганда РФ не спрацювала, і окупанти не змогли затягнути всіх гуртом співати гімн Росії. Вони третій навчальний рік підряд не можуть витягнути всіх дітей з українських шкіл. Тому ці погрози, штрафи і репресії продовжуються. А люди роблять такий вибір, бо вони українці», – додав заступник голови райради.

Нагадаємо, перед новим навчальним роком російські загарбники «забезпечити» тимчасово окуповані території своїми «підручниками» для вивчення російської мови та «правильної історії». Як пояснили в Центрі національного спротиву, усе це – частина зусиль росіян із нав’язування своєї версії історії й культури в українських школах на тимчасово окупованих територіях.