UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 90% — відсутність нирки: РНБО обіцяє, що імена ухилянтів та лікарів-порушників після перевірок ВЛК будуть оприлюднені

Порушення виявляють щодня, зауважив Данілов. 

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що результати перевірки військово-лікарських комісій, які вже розпочалися, будуть через 2-3 тижні. Під час телемарафону він зауважив, що вже є інформація про випадки порушень, коли за хабарі ухилянтам виписували довідки про відсутність нирки. 

"Справа в тому, що вони не утруждалися, майже в 90% випадків буд один і той же діагноз. Все це буде підлягати перевірці в законний спосіб, - розповів Данілов. - Якщо людина дійсно непридатна – нема чого лякатися. Спокійно буде проведена документація, що ви перебували в стаціонарі, до цього хворіли". 

За словами секретаря РНБО, факти підробки документів ВЛК виявляють щодня. Коли фахівці доведуть провину порушників - їх імена оприлюднять. 

"Якщо доводять відповідні органи, що було скоєно злочин, то всі імʼя і прізвища всіх цих лікарів будуть обовʼязково відомо. З прізвищами тих, хто отримав від них таку "допомогу"", – зазначив він. 

Читайте також: Обмежено придатні українці завжди підлягали мобілізації: чому ЗМІ розтиражували заяву Олексія Данілова

Нагадаємо, 30 серпня президент Володимир Зеленський доручив провести комплексну перевірку обґрунтованості "тих рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період з 24 лютого 2022-го та можуть бути повʼязані з корупційними випадками". Влада таким чином намагається "вирахувати" тих чоловіків, які на основі підробних рішень комісії виїхали за кордон після початку повномасштабної війни.