UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Це найгірше, що я бачила за 20 років»: в ООН заявили, що росіяни катують 95% українських військовополонених

Даніель Белл розповіла про різне ставлення України та РФ до військовополонених.

Один з українських захисників, який повернувся з російського полону 25 червня

Один з українських захисників, який повернувся з російського полону 25 червня

Росіяни катують українських військовополонених ще з найперших допитів, при чому тортурам піддають 95% українців. Про це заявила керівниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл в інтерв’ю нідерландському телеканалу NOS.

«Вони зазнають тортур під час першого допиту. Їх б’ють металевими палицями та палками, жорстко б'ють струмом. Їх роздягають. Це жахливо. Це найгірше, що я бачила за 20 років моєї кар’єри, відвідуючи полонених від імені ООН. Тортури є широкопоширеними та структурними. 95% українських військовополонених зазнали тортур, і це є воєнним злочином», – зазначила Белл.

Читайте також: Відрізали голову та кінцівки: Лубінець звернувся до МКЧХ й ООН з приводу вбивства українського полоненого

Вона розповіла, що коли ООН не допускають до українських військовополонених, то інформацію про умови утримання їх росіянами збирають вже після повернення воїнів з полону. Водночас Белл наголосила, що в Україні до російських військовополонених ставляться набагато інакше.

«Українська влада надає нам безперешкодний доступ до таборів та тимчасових в’язниць із військовополоненими. Хоча з початку вторгнення були деякі проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідають гуманітарному праву війни», – зазначила Белл.

Читайте також: Росіяни шантажують родини українських полонених, змушуючи їх до злочинів

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в російському полоні загинув захисник Маріуполя український військовий полку «Азов» 55-річний Олександр Іщенко. У полоні він перебував з весни 2022 року. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Олександр Іщенко помер за дев’ять днів до того, як про це стало відомо, однак російська сторона про це офіційно не повідомляла, як і про причину смерті. 

Згодом пресслужба «Азова» заявила, що у російському медичному свідоцтві про смерть причина смерті значиться як не визначена через «гнилісні зміни тіла». Через деякий час заступник командира бригади «Азов» Святослав Паламар повідомив, що Олександр Іщенко загинув через множинні переломи ребер, шок і закриту тупу травму грудної клітки через «контакт із тупим предметом».

За інформацією джерел Центру прав людини ZMINA, військовий під час перебування у полоні РФ кілька разів намагався вкоротити собі віку через жорстокі та регулярні побиття російськими силовиками під час конвоювання із СІЗО до зали суду.