UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трофеї, розвідка та військові експерти: як росіяни намагаються отримати доступ до сучасних технологій в галузі БпЛА

Їх сильна сторона — масштабування. 

Командир батальйону безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї ОШБр Юрій Федоренко розповів, що російські окупанти перебирають кращі зразки українських БпЛА, які їм вдається затрофеювати, а також проводять розвідку та моніторинг повітряного простору, аби отримати доступ до сучасних технологій. У коментарі Liga.net він наголосив, що, окрім агентури, росіянам також допомагають різного роду військові експерти, які дають роз'яснення про склад, технічні характеристики та роботу деяких безпілотних систем. 

Кількість та якість українських БпЛА сьогодні на фронті перевищує російські аналоги, про що медіа на умовах анонімності розповів представник виробника логістично-евакуаційного наземного роботизованого комплексу "Воля-Е". Але перевага росіян — це масштабування. Коли окупанти отримують крадений чи перемальований чужий дрон, вони пропускають його через машину свого ВПК та масштабують швидше, ніж українська сторона. 

"Тому якщо екіпажі, які працюють із наземними дронами, розуміють, що контроль над ними втрачено і немає шансу це врятувати — виріб знищують", — сказано у матеріалі. 

Читайте також: В інтернет злили відео збиття російського Мі-28 українським БпЛА: чому це погано

Нагадаємо, раніше у 95-й ОМБр розповідали, що якщо дрон літає два тижні на фронті, його називають довгожителем. Максимум роботи БпЛА — місяць.