UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третина українців за кордоном не цікавляться інформацією про Україну — опитування

Майже половина тих, кому цікаві новини про Батьківщину, отримують їх переважно з українських джерел.

З тих українців, які наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії, подіями та ситуацією в Україні цікавляться 56%. Частка тих, хто споживає інформацію лише з іноземних джерел, становить 14%, тоді як 42% отримує новини і з українських, і з іноземних ресурсів. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

34% українців прямо вказали, що зовсім не цікавляться інформацією про Україну, а 11% обрали варіант «важко відповісти», що часто вважається формою ухилення від соціально несхвальної поведінки. Такі результати свідчать, що значна частина українських біженців поступово втрачають зв’язок з Україною.

«Держава, українське громадянське суспільство та прості громадяни мають зіграти свою роль у підтриманні контакту з громадянами закордоном, працювати з ними, зберігати зв’язок та мотивувати повернутися», — зазначає виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Він додає, що комунікація не може бути односторонньою, оскільки українці за кордоном також мають свою «сферу відповідальності» і повинні мати мотивацію повернутися та докладати релевантних зусиль для збереження зв’язку з Україною.

Опитування українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії проводили протягом 20-26 квітня 2024-го КМІС на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум». Участь в ньому взяв 801 респондент у віці від 18 років. Статистична похибка не перевищує 3,5%. 

Читайте також: Наскільки українці довіряють УПЦ (МП) – дослідження КМІС

Респонденти опитування також розповіли КМІС, за яких умов вони повернуться додому. Питання безпеки та функціонування критичної інфраструктури залишаються одними з головних факторів.