UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві вже розуміють, що F-16 не стануть вирішальним фактором на фронті. Що про це свідчить? — The Telegraph

До того ж винищувачі будуть у небезпеці, адже РФ контролює небо та розставила ППО по усій лінії фронту. 

Західні винищувачі F-16, ймовірно, прибудуть в Україну вже у серпні, тоді як навчання для роботи з ними закінчили лише шестеро українських пілотів, інформує видання The Telegraph. Там також нагадують, що цього року наша країна повинна отримати одну ескадрилью таких літаків, тобто близько 20 повітряних суден. Це набагато менше, ніж розраховував Київ. 

Президент України Володимир Зеленський та низка українських чиновників вже висловили розчарування через це, наголошуючи, що цього надто мало, а відбувається надходження літаків надто пізно.

Через це F-16 не зможуть стати вирішальним фактором у війні, як очікував Київ, коли вони нарешті прибудуть в Україну. До того ж їх будуть використовувати в оборонних цілях, що піддає їх ризику, адже РФ контролює небо та розставила ППО по усій лінії фронту. 

"Ми не будемо використовувати винищувачі занадто близько до росіян через загрозу протиповітряної оборони", — повідомив один з українських чиновників.

Читайте також: ППО збила керовану авіаракету та майже всі "шахеди" - Олещук

Нагадаємо, посол України у США Оксана Маркарова висловила впевненість, що F-16 будуть використовувати на фронті вже цього року. Тим часом головком ЗСУ Олександр Сирський попередив, що ці повітряні судна матимуть деякі обмеження на полі бою — їм доведеться залишатися "за 40 або більше кілометрів" від лінії зіткнення.