UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телеканал France 24 втрапив у скандал через сюжет про "героїчних" окупантів

Французький державний канал відвідав окуповані території без дозволу України.

© Вадим Омельченко, посол України у Франції
© Вадим Омельченко, посол України у Франції
© Вадим Омельченко, посол України у Франції

Знімальна група французького державного телеканалу France 24 зняла сюжет про військовий табір російських військ. У відео англійською мовою тривалістю 1,5 хвилини під назвою «Війна в Україні: російські війська готуються до бою перед контрнаступом» немає жодної згадки про те, що російські військові здійснюють незаконну агресію проти України.

Натомість в сюжеті присутні елементи російської пропаганди: путінське військо хизується тим, що готується вбивати українців і тішиться тим, що російська зброя краща за західну.

На відео, яке вийшло в ефір 13 квітня, відреагували в українському МЗС та  посольстві України у Франції.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що сюжет у France 24 про те, як російські війська готуються вбивати українців, є ганьбою для журналістики, а виїзд на окуповані території без згоди України є порушенням законодавства.

«France 24, сюжет про те, що російські війська готуються вбивати українців, є ганьбою для журналістики. Виїзд на окуповані території без згоди України є порушенням законодавства України, і ті, хто бере участь у таких діях, нестимуть відповідальність за законом», – написав Ніколенко у своєму Твіттері.

Посол України у Франції Вадим Омельченко у своєму коментарі навів аналогії  із часами Другої світової війни.

«Поганий приклад так званої «нейтральної журналістики»: репортаж France 24 з позицій окупантів, які вчаться вбивати українців (і готуються до чергової Бучі). Неймовірно уявити собі такий репортаж із позицій гітлерівців у Нормандії напередодні висадки. Я помиляюся, це нормально? Ба більше, говорячи про українську армію, журналіст згадує «контрнаступ противника», – написав посол.

Зрештою, телеканал France 24 видалив скандальний сюжет.