UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тактика та хитрощі попередніх років уже не пройдуть в 2024 році – командувач ВМС України

Дрони були важливою складовою українських атак, але ворог розробляє протидію.

Тактика та хитрощі Збройних сил України, які застосовувались у в 2022-му і 2023-му роках, уже не пройдуть в 2024 році, тому їх потрібно змінювати, як і технічні характеристики застосування озброєння, вважає командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа.

«Знаєте, будь-яка війна – це розвиток військових технологій. Ми застосовуємо технології, противник розробляє протидію. Тільки так можна зрозуміти, це працює чи не працює», - сказав він в інтерв’ю «Українські правді».

Командувач ВМС зазначив, що  з початку повномасштабного російського вторгнення ракетні війська і морські дрони відіграли дуже суттєву роль у вивільненні українського моря, безпілотні технології – це невід’ємні технології майбутнього для військових конфліктів.

«Море має певну нелінійність. Тому казати, що тільки ці ліки до цієї хвороби підходять, а решту вже можна викидати – я так ніколи не скажу. Так, дрони – це ще один спосіб, як можна мочити русню. Я з цим згоден, воно працює. Але є певне обмеження в застосуванні цих засобів. В першу чергу це і розмір, і озброєння, і можливість протистояти погодним умовам – багато всього, що відрізняє їх від корабля», - прокоментував він використанні морських дронів українськими силами для звільнення Чорного моря від окупантів.

Читайте також: Дрон "Морський малюк" може стріляти вогнеметом — відео

«Але противник теж це розуміє, і буде застосовувати дрони на морі так, як він їх застосовує і на суходолі. Противник теж вчиться, він теж має дуже потужний промисловий комплекс, і грошей у росіян завжди на зброю ніхто ніколи не шкодував. Тому попереду нас чекають дуже важкі дронові війни», - додав віцеадмірал.

Він підкреслив, що дрони – це зброя, яка може наблизити перемогу на морі, але  це не єдине рішення, тому треба розвиватись.

В листопад президент України Володимир Зеленський заявив, що Чорне море перестало буди плацдармом для флоту РФ, а Україна змогла перехопити ініціативу. В тому числі це стало можливим завдяки українському флоту морських дронів.